Hoppa till sidans innehåll

Våra grupper


Baddaren

Barnen ska ha fyllt 4 år.
Vatten är ett främmande element!
Det är därför viktigt att vi lägger tid och energi på barnens vattenvana. Genom lek och övning vänjer vi barnen vid vattnet och dess egenheter. Att kunna röra sig obehindrat i och under vattnet UTAN några hjälpmedel, dvs. armpuffar eller liknande, är en förutsättning för en god simkunnighet. I den första nivån Baddaren lägger vi mycket tid på detta.
Vågar man lita på att vattnet bär en är vägen mot simkunnighet enklare!
Det är först när barnet känner sig trygg i vattnet som vi börjar med simsätten.
Lektionsplats: Undervisningsbassängen (lilla bassängen)

 

Sköldpaddan

För att börja i Sköldpaddan ska barnet ha fyllt 4 år samt ha färdigheter som motsvarar simmärket Baddaren Blå (se under rubriken ”simmärken”).
I nivån Sköldpaddan börjar vi på att träna ryggsim samt att vända sig från ryggläge till magläge.

Att kunna byta läge samt att kunna hålla balansen på kroppen i vattnet är viktigt.
Ramlar man i vattnet är det sällan man kommer med fötterna först. Vi tränar därför på att vända  från rygg till magläge utan att röra botten. När man klarar detta har man tagit simmärket Sköldpaddan.
Då är det dags att börja simma. Att simma ryggsim kräver inte samma motoriska mognad som bröstsim. Det är en av anledningarna till att vi börjar med ryggsimmet. I ryggläge har man fria andningsvägar och man kan dessutom vila precis när man behöver. Kan man simma 5 meter ryggsim har man även tagit simmärket Bläckfisken
Lektionsplats: Undervisningsbassängen (lilla bassängen)

 

Silverpingvin

För att börja i Silverpingvinen ska man ha färdigheter motsvarande simmärket bläckfisken och sköldpaddan (simmar 5m samt vara trygg på rygg och våga rotera till magen utan att röra bottnen)
I Silver Pingvinen fortsätter vi att jobba med ryggsimmet. 10 meter är sträckan som man ska klara. Vi försöker även hinna med att börja på bröstsimmet. Framförallt genom att träna på bentag. När man simmar 10 m ryggsim, hoppar från kanten, flyter 10 sek på ryggen samt med båda händerna hämta föremål från botten  + 10 meter bröstsimsbentag är man redo att börja i nästa grupp.
Lektionsplats: Undervisningsbassängen (lilla bassängen)

 

Guldpingvin

 För att börja i Guldpingvinen ska man ha färdigheter motsvarande Silverpingvinen, dvs kunna simma 10 m ryggsim, hoppa från kanten, flyta 10 sek på ryggen samt, med båda händerna hämta föremål från botten samt kunna simma 10 meter bröstsimsbentag.
Nu har vi kommit till bröstsimmet. I Guld Pingvinen fortsätter man att simma ryggsim samtidigt som man tränar på bröstsimmet. Att simma sammansatt bröstsim kan vara svårt då det gäller att koordinera arm och bentag och sedan ska man också hinna andas!

Vi tränar på att simma i den djupa bassängen en stund ungefär varannan/var tredje lektion.
När man kan hoppa i den djupa bassängen och simma 10 meter ryggsim och 10 meter bröstsim och simläraren står och tittar på kanten-då har är man klar med Guldpingvinen.
Lektionsplats: Vardagar: Undervisningsbassängen (lilla bassängen), Helger: 25-metersbassängen (stora bssängen)

Silverfisken

För att börja i Silverfisken ska barnen kunna simma 10 m ryggsim samt
10 m bröstsim på djupt vatten
I Silver Fisken är vi i den djupa bassängen. Vi simmar mycket teknik !

Det gäller att slappna av och våga simma lika bra/fint som i den lilla bassängen. Det är viktigt att simma effektivt (tekniskt korrekt) för att orka simma lite längre sträckor. Vi tränar mycket bröstsim, men även ryggsim och om vi hinner provar vi även på lite crawl.
Målet på denna nivå är 25 m bröstsim alt ryggsim.
Lektionsplats: 25-metersbassängen (stora bssängen)

 

Guldfisken

För att börja i Guldfisken ska barnen kunna simma 25 m valfritt simsätt samt
hoppa i utan hjälp på djupt vatten
Vi simmar mycket teknik ! Det gäller inte bara att kunna simma längre sträckor utan det gäller att kunna göra det utan att tekniken blir sämre. När man blir trött vilket man blir då man tränar på att simma längre sträckor kan det bli att man inte orkar simma lika fint som

tidigare. Det är viktigt att man varvar att både simma långt och tekniskt riktigt. Givetvis provar vi på alla simsätt !!
På denna nivå tar vi Simmärkena Guldfisken och järnmärket. Det ena genom att simma 25 m valfritt simsätt och det andra 50 m bröstsim och 25 m ryggsim. Du ska även kunna dyka i bassängen.
Lektionsplats: 25-metersbassängen (stora bssängen)

 

Hajen

För att börja i Hajen ska barnet kunna simma 50m bröstsim och 25m ryggsim. 
Vi växlar mellan olika simsätt vilket gör det både nyttigt och kul. Här lär man sig även andra moment som är bra att kunna så som flyta, längddykning, bad och båtvett mm.
Vi tar Bronshajen, Silverhajen, Guldhajen, Vattenpovet och Simborgarmärket.
Här finns det även möjlighet för barnen att göra sina första tävlingar på hemmaplan!!

Guldhajen – Målet = Simkunnighet
Simkunnighetsdefinitionen som används av de nationella simförbunden och livräddningsorganisationerna  i Norden lyder: ”Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp  till ytan, på djupt vatten simmar 200 m i en följd, varav 50m ryggsim.” Detta är ett av målen i Guld Hajen.
Lektionsplats: 25-metersbassängen (stora bssängen)

 

Medley.

Här handlar det om att lära sig simma ännu mer effektivt. Här gäller det att bli ett med vattnet.
Med mycket teknikträning får barnen lära sig att hantera vattnet än bättre.
Lektionerna är 60 minuter och det är fullt ös från början till slut. Barnen kommer att utveckla sin motorik, sin koordination och givetvis sin förmåga att bemästra vattnet!
Lektionsplats: 25-metersbassängen (stora bssängen)

Här finns det även möjlighet för barnen att göra sina första tävlingar på hemmaplan!!

Vår populära morgondagartävling går av stapeln 4 gånger per år.

 

Uppdaterad: 07 SEP 2017 10:41 Skribent: Jessica Nordefell

Postadress:
Vellinge Näsets SK - Simidrott
Vanningen
23536 Vellinge

Kontakt:
Tel: 040457860
E-post: This is a mailto link

Se all info